Vega 1912

Märke/tillverkare: Vega/Östergötlands Velocipedfabrik, K. A Petterson & Co, Linköping.

År: ca 1912.

Ramnummer: 9979.

Hjul: 28", 622 mm.

Baknav: New Departure Model A.

Skick: Orenoverat originalskick.

Tillbehör/utrustning: Samtida karbidlampa av märket Radsonne.

Fakta om cykeln:

Cykel köptes från en äldre herre tillsammans med Vesta damcykeln från ca 1915. Cyklarna hade han haft i cirka 30 år. De kom då i sin tur från ett äldre par i Falköpingstrakten. Jag blev uppringd av mannen som undrade om jag var intresserad av dem, de köptes tillsammans med några ramar 2009. Den är i gott patinerat originalskick. 

Utifrån kataloger kan man se att 1915 års modell har ett annat utförande än 1912 års modell. I princip kan cykeln vara från 1910-1915, men den är mest lik 1912 års modell, så den får dateras till det. Färgsättningen avviker från katalogens specifikation, men det finns möjlighet att få "annan lackering på begäran", vilket då troligen skett i i detta fall.

Cykeln är typiskt utrustad för sin tid, med amerikanskt vevparti av modell Fauber samt amerikanska nav, dock kan dessa vara licenstillverkade i Danmark. 

Ramnumret är udda placerat, det är instansat ovanför frontmärket på styrröret. 

Mest iögonfallande är det stora kedjehjulet som är större än standardstorlek för sin tid, men totalutväxlingen är ändå inte så mycket avvikande från dåtidens standard. 

Kanske är cykeln från början en racervariant med tanke på kedjehjulets storlek, även sadeln ser racerbetonad ut. Den kan vara ombyggd tidigt till standardcykel eller specialbeställd i detta utförande, då styret och handtagen är tidsenliga.

Trevligt inslag är den målade texten "Vega" på ramen och bakskärmen. Verktygsväskan är original, med texten "Vega" inpräntat i lädret. Se även de vackra pedalerna!

Cykeln är något högt utväxlad, men när man fått upp farten rullar den lätt, snabbt och tyst.